Airsoft igro, lahko primerjamo z igranjem domišljijskih vlog, vživimo se v nekaj kar v realnem življenju, roko na srce ne bi niti pogojno mogli biti ali pa si niti ne želimo. Zato se lahko za tistih par ur na teden prelevimo v nekaj izjemno zabavnega in nevsakdanjega. Ta članek bo upam pripomogel k temu, da si boste lahko predstavljali kaj se pričakuje od člana v določeni vlogi, še preden denar vložite v opremo, ki je zato potrebna. Pa začnimo na špici bojne formacije.

1. Izvidnik

Izvidnikova naloga je jasna, preden se celotna enota odpravi k določenemu cilju, nam mora biti jasno kakšen teren ali ovire nas čakajo na neznanem terenu. Dodatna naloga pa je popeljati enoto, da ne pade v zasedo, da ne naleti na večjo bojno skupino, če to nočemo. Sposoben mora biti tihega gibanja in komuniciranja. Imeti ogromno kondicije, dober sluh ter vid. Prav tako pride prav v obrambnih vlogah, da pravočasno izvemo smer nasprotnikovega napada.

Oprema:

Vsekakor se mora znebiti vsega kar ropota ali cinglja, vključno s hicapom. Edino dovoljeno ropotalo je polnilec lowcapov kot obvezna oprema brez katere ne gre. Aeg je izbira posameznika, ne sme biti pa izgovor za utrujenost, ko je treba isti teren preteči večkrat v primeru poročanja ali pridobivanja novih navodil. Priporočena je tudi lastna radijska postaja, mapa in orientacijska naprava.

---------------------------------------------------------

2. Ostrostrelec

Sposoben ostrostrelec zna biti trn v peti še tako izkušeni enoti. V nasprotnem primeru pa je slab ostrostrelec le en član, ki ne strelja avtomatsko. Razliko v boju dobro poznamo. Preden bi si želeli postati ostrostrelec in kupili vso opremo, vedite, da se morate prej posvetovati s svojim poveljnikom, če je za to sploh potreba v enoti. Če ima vod že dva ostrostrelca, potem verjetno ne rabi še tretjega na primer.

Prav tako gre tukaj za večji strošek nabave konkurečne/primerne in vzdrževanja replike replike (tudi cena BBjev je višja), ker ostrostrelec s okoli 110m/s 360fps nima kaj iskati na terenu. Upoštevajte pa tudi, da za ostrostrelca potrebujete izkušnje in šele po določenem številu spopadov si lahko to vlogo obetate.

Poznamo dve vrsti ostrostrelcev, oddelčni in ostrostrelski par. V prvem primeru se ta giblje ob poveljniku in igra defenzivno in/ali ofenzivno nalogo. Po potrebi rešuje situacije, ki jih ostali člani dobesedno ne dosežejo.

V drugem primeru pa se giblje s partnerjem (spoterejm/oglednikom) samostojno, vendar to ponavadi predvideva scenarij.

V obeh primerih pa so njegovi prioritetni cilji, nasprotnikov (pod)poveljnik, mitraljezec in ostrostrelec.

Lastnosti ostrostrelca se ne razlikujejo veliko od izvidnikovih, dodam lahko le sposobnost maskiranja ter prilagajanja terenu, ocenitev položaja s katerega bo efektiven, če to že ni določil poveljnik in pot umika, kar marsikdo podcenjuje ali pa sploh ne razmišlja o tem.

Oprema:

Popolnoma enako kot izvidnik, s tem, da tukaj aeg nadomesti potezna replika, ki pa za pošten efekt mora tudi biti pošteno nadgrajena. Vse skupaj prinese zelo velik strošek in minimalno razdaljo s katere še lahko strelja. Priporoča se tudi sekundarno orožje, manjši AEG, AEP, GBB, za kontakte z nasprotnikom pod razdaljo 30m. Radijska postaja, ter pripadajoče slušalke, je obvezna. Kar se maskirne obleke tiče, ghillie suit je dvorezen meč, dobro vas maskira, obenem pa predstavlja težje manevriranje in kar je najpomembneje zniža možnost občutka zadetka. Priporočal bi, da si posebno ostrostrelsko »maskirko« izdelujete postopoma, saj si ne želite, da vas obsodijo goljufanja.

---------------------------------------------------------

3. Medicinec

Tu gre za najbolj nehvaležno vlogo v ekipi, medtem, ko ostali divjajo po bojnem polju, morate vi skrbeti, da so vsi člani pravočasno oživljeni, brez, da bi sam izgubili življenje. Izbirati prioritetne tarče za oživitev(poveljnik, mitraljezec…) Paziti, da je poveljnik obveščen o stanju, nadaljnih možnih oživitev. Ne glede na respawn pravilo je medicinec tudi posebna tarča za poznavalce. V CADu fiksne vloge medicinca ponavadi nimamo, gre bolj za »prostovoljce«. Če pa se kdo odloči, za stalno vlogo je pa to zmeraj dobrodošlo. Medicinec je torej tisti tihi heroj v ekipi, brez katerega ne gre. Ne pozabite tega!!!

Posebna oprema ni predvidena, razen jermena recimo za aeg, kar pa je verjetno samoumevno.

---------------------------------------------------------

4. Mitraljezec

Najprej obvezno posvet s poveljnikom voda ali vodstvom, če vod novega mitraljezca sploh potrebuje in, če imate že dovolj spopadov za seboj.

Oprema:

Tu bom za razliko začel z opremo, ki je dražja od »navadnih« AEG replik. Za začetek nakup MG AEGja ali predelava, ter obvezni hicapi, bobni ali boxi. Lowcapi so po pravilih CAD za mitraljezca prepovedani. Replika mora imeti podporne nožice. Da je mitraljezec efektiven, mora ta pljuvati kroglice pri svoji maksimalni omejitvi pri 120m/s oz. 396fps. Ne smemo pozabit da zaradi večje izstopne hitrosti, velja za mitraljezca tudi minimalna razdalja pri kateri lahko strelja na nasprotnika. Nazadnje so pa tu še kroglice, ki jih boste morali masovno trositi okoli, kar pa predstavlja stalen velik strošek.

Dobro opremo ste spravili skupaj, denarja za kroglice je na pretek, kaj nam še manjka. Nato je tu fizična moč, teže MGjev se gibljejo okoli 6kg, če temu še prištejete, da morate imeti kopito, če je to zložljivo, stalno raztegnjeno. Z vso to težo in dolžino morate biti sposobni gibanja in boja vse tri ure kolikor praviloma poteka scenarij.

Stalno se držati poveljnika, saj ste v tem primeru, njegov božji bič za nasprotnika. S svojo repliko boste morali držati nasprotnika »v šahu« ali pa enostavno skrbeti, da nasprotnik ne dvigne glave, ko vaši soborci prodirajo obrambo.

---------------------------------------------------------

5. Strelec

Vsakdo začne v tej vlogi, marsikdo ostane v tej vlogi, malo jih pa razume svojo vlogo. Čeprav se ne zdi nič posebnega, se zavedajte, da je to jedro enote. Brez katere so vse ostale vloge brez pomena. Obvladovati pokrivanje soborcev, gibanje kot eno telo, paziti na bok, hrbet. Se znati izmakniti pod ognjem kot enota. Obenem pa upoštevati poveljnikove ukaze, ki so kdaj nerazumljivi, ampak za voljo ekipe, zmeraj izpolnjivi. Strelec je prav tako zadolžen za varnost, tistih s specifičnimi vlogami, ko pride ko pridejo na plan njihove hibe.

Oprema

Nič posebnega, aeg po želji, čim več nabojnikov, po možnosti lowcapov, potujočih ropotuljic hi-capov nihče ne mara. Kroglice shranjene v pvc vrečkah in ne plastičnih škatlah. Maskiranje je zadovoljujoče že z maskirno obleko in pokrivalom. Dodatno po želji.

---------------------------------------------------------

6. Inženirec

Spet vloga, ki jo ponavadi predvideva scenarij in ni fiksno določena v vodu. Tu bom krajši, edina obvezna oprema je vžigalnik, za prižiganje pirotehnike. Priporočal bi krajši aeg na obveznem jermenu. Kot lastnost pa ne škodi, koncentracija za izpolnitev cilja, vedoč, da ste pod ognjem. In pa malce sposobnosti tiholazenja ali gibanja s kakšnim dodatnim rekvizitom.

---------------------------------------------------------

7. (pod)Poveljnik

Na prvem mestu je potreba voda po kadru, 3-4 na vod so povsem dovolj. Gre za sposobnost človeka, da vodi ekipo, v težkih in lažjih situacijah. Da je dovolj avtoritativen pa še vedno human. Priporočljivo je, da je kdaj napisal scenarij, saj s tem dobi nekako hitreje v kri razumevanje nalog. Presoditi mora znati situacije, ki vodijo ekipo do doseženega cilja, ne le poljubno streljanje sem in tja pa kar bo, pač bo.

Podpoveljnik vodi oddelek, po potrebi komunicira s poveljnikom. Če poveljnika voda ni mora prevzeti vod in veljajo zanj povsem iste obveznosti in lastnosti kot za poveljnika.

Poveljnik ponavadi vodi svoj oddelek in celoten vod. Komunikacija poteka med podpoveljniki in z vsemi napisanimi zgoraj, saj vedno gleda celotno sliko, katere posamezniki vidijo samo delce na poti do cilja. Je pa tudi zadolžen za poveljstvo na medklubskih spopadih, kar lahko prinese tudi do 30-50 borcev.

Verjemite mi na besedo, da že uspešno vodenje manjše ekipe ali oddelka 5 borcev ni mačji kašelj. Tukaj govorimo o osnovnem premiku in napadu ali obrambi, kje so šele večdelni scenariji. Tako, da boste marsikdaj v situaciji, ko boste imeli priložnost, izločiti celotno nasprotno ekipo, poveljnik pa bo to striktno prepovedal. Ali boste kje čepeli 15 minut v tišini, ko bi lahko jurišali na šibkejšega nasprotnika. Vedite, da v scenarijih obstajajo cilji in pravila, katere ste morda preslišali ali pa ima poveljnik drugačno metodo, končni rezultat pa je tako uspešnejši.

Podpoveljnike izbira poveljnik ob podpori ostalih članov, poveljnika pa vsi člani voda, v primeru nesposobnosti ali odstopa. Poveljniki in podpoveljniki so vsi začeli kot novinci in so napredovali na podlagi uspešnosti ne samo v spopadu, temveč tudi po prizadevanju za izboljšanje kvalitete društva, kakor tudi kvalitete samih spopadov. Neredko se zgodi, da je potrebno za učinkovito delovanje enote potrebno, da lahko vsak član vsaj za kratek čas prevzame naloge poveljnika v kolikor so vsi nadrejeni izločeni. Zato lahko pričakujete, da se bo na v prihodnosti tudi od tebe kdaj pa kdaj pričakovalo, da boš soočen tudi z izzivom (pod)poveljevanja,

Oprema:

Radijska postaja! Komunikacija in s tem pritok informacij, je nepogrešljiva zadeva. Postaja ni nujno potrebna, če vodi res majhno enoto. Orientacijska naprava in mapa stalnih terenov je prav tako obvezna, dodatno po poznavanje terena na pamet. Kje lahko pričakuje odpor in kje ne. Pisalo in ura sta nepogrešljiva. Ostala oprema je poljubna kot pri vlogi vojaka, ne priporoča pa se uporaba mitraljeza ali ostrostrelske replike. Ni pa prepovedano.

---------------------------------------------------------

Upam, da ste s tem člankom, dobili sliko našega videnja vlog v vodih. Preden se zaženete v nakup, preverite pri poveljniku, če je potreba voda takšna. Finančno stanje razčistite pri sebi, posebej pri mitraljezcu in ostrostrelcu. Pravila o omejitvah fps in nadgradnjah pa imate na portalu. Vsi si želimo dobrih spopadov in zabave pri temu, kot pritiče našemu športu. Vsak dober spopad, pa prinaša odrekanja ali žrtvovanje vseh članov, za dobro vseh ekip in članov v društvu.